Noticiesdeldia - Economia

Projecte col·laboratiu de recull de premsa econòmica per als alumnes de Batxillerat de l'Institut Illa de Rodes (obert a tothom)



dilluns, 4 de març del 2013

L'economia espanyola no crearà ocupació, previsiblement, fins d'aquí a dos anys


Des dels nivells màxims d'ocupació que es van assolir a mitjans de 2007 (encara en bonança), Espanya ha perdut 3,5 milions de ocupats i, en l'últim trimestre del 2012, es va baixar de la barrera dels 17 milions de persones treballant ( un límit que no es transgredia des de principis de 2003, molt abans del 'boom' demogràfic). A més, la taxa d'atur està en el seu màxim històric, al 26,02%.
Davant l'esgotament que provoca aquesta situació , sorgeixen diverses preguntes recurrent-ment:  Hem tocat fons? Quan es començarà a crear ocupació? Tornarem als nivells que teníem abans de la recessió?
Perspectives poc optimistes:
La veritat és que les perspectives encara no són gaire favorables. Els economistes consideren pràcticament impossible que es reactivi el mercat laboral abans de 2015. "Les previsions més recents de la Comissió Europea estimen que el producte interior brut [PIB] caurà un 1,4% el 2013 i creixerà només un 0,8% el 2014".
Tradicionalment, Espanya ha necessitat un augment del PIB superior al 2% per veure dinamisme al mercat laboral, mentre que "en la majoria dels països aquest punt està entre l'1% i el 2%".
"L'evidència del passat ens deia que calia un determinat nivell de creixement del PIB, en l'entorn del 2 o 2,5%, per generar ocupació neta.
On hi haurà feina?
"L'expansió anterior a la crisi estava basada en gran mesura en el creixement de la construcció, que és un sector molt intensiu en mà d'obra i de baixa productivitat. I aquest model de creixement ni és possible ni desitjable que torni a reproduir-se en el futur ".
A més, considera que Espanya ha de continuar explotant les seves fortaleses, com els serveis d'infraestructures, energia i el turisme.
L'informe també indica que les activitats relacionades amb els serveis locals i els serveis professionals tenen capacitat de crear fins a 2,5 milions de llocs de treball sostenibles.
No hi ha mal que vint anys duri
També assenyalen que aquest canvi de paradigma trigarà a donar els seus fruits. Així, els economistes consultats expliquen que serà necessària una dècada per tornar a pensar en els nivells anteriors a la recessió, si més no pel que fa a volum de persones treballant.
"Aquesta crisi per la seva durada, per la seva severitat i per la seva profunditat no es pot considerar en cap cas com un parèntesi que un cop tancat permet retornar a la situació precedent, sinó com un procés que porta implícit un canvi estructural bastant radical", afegeix Segura .




SAWSAN KHATIRA
SFCompany

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies pels vostres comentaris!
Gracias por vuestros comentarios!
Thank you for you comments!

Reuters

Centres amics

També han col·laborat fins ara:
Institut Vil·la Romana (La Garriga)- 2009
Institut Vilamajor (Sant Pere de Vilamajor)- 2010

Llicència

Creative Commons License
El bloc Notícies del dia està subjecte a una llicència de Creative Commons

Pàgines vistes